Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΥΡΙΣΕ ΣΕΛΙΔΑ [Όμηρου Αβραμίδη, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Άδωνης πάλεψε σκληρά στη ζωή του. Γνώρισε την πείνα, την εξαθλίωση, μα τα κατάφερε. Η αγάπη της Δανάης ήρθε να συμπληρώσει την ευτυχία του. Μα τα σχέδια της μοίρας είναι πολύπλοκα, κι αδιαφορούν για τις επιθυμίες των ανθρώπων. Σκιές από το παρελθόν ορθώθηκαν ξαφνικά μπροστά του αναγκάζοντάς τον να ντυθεί τα ρούχα του φυγά και να εγκαταλείψει χωρίς εξήγηση την αγαπημένη του.

Η Δανάη έμεινε απελπισμένη να τον ψάχνει, ενώ εκείνος μόνος κι απογοητευμένος από τη δικαιοσύνη, βρέθηκε να παλεύει με τις συγκυρίες και τη μικρότητα των ανθρώπων. Η τραγική διαδρομή του ανάμεσα σε δύο χώρες, θα αποδείξει πόσο κοντά στο έγκλημα μπορεί να βρεθεί κανείς όταν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας. 
Μόνη του παρηγοριά η αγάπη της Δανάης, που πάλευε για χάρη του από το δικό της μετερίζι. Αυτή ήταν η ανάσα, η ελπίδα του. Θα τον βοηθήσει άραγε η νοερή συντροφιά της μεγάλης του αγάπης να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό, να γυρίσει και πάλι στις παλιές του αξίες της τιμιότητας και της καλοσύνης;


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Όμηρου Αβραμίδη από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, ήρθε η στιγμή να πέσει στα χέρια μου και το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε στις εκδόσεις Διόπτρα το 2012. Πρόκειται για μια ιστορία κοινωνικού περιεχομένου με έντονη συναισθηματική χροιά.

Ο συγγραφέας με τη γνωστή συναισθηματικά έντονη γραφή του μας παρουσιάζει μια ιστορία στην οποία τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο με ταχύτητα αστραπής. Προσεγγίζει με ένα διαφορετικό τρόπο τη λαθρομετανάστευση, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσει συναισθήματα συμπάθειας στον αναγνώστη.

Με μαεστρία παρουσιάζει καρέ καρέ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μορφωμένος κάτοικος της Αλβανίας ο οποίος αναγκάζεται να μεταναστεύσει λαθραία στην Ελλάδα. Βιώνει το ρατσισμό, την απόρριψη, την πείνα. Παλεύει σκληρά. Η ανθρώπινη δύναμη όταν τίθεται θέμα επιβίωσης αυξάνει τόσο πολύ, που ο άνθρωπος στίβει και πέτρα για να ξεδιψάσει.

Οι χαρακτήρες άριστα ψυχογραφημένοι. Ένας Άδωνης-Σαλί, ο οποίος καταφέρνει να σταθεί όρθιος χωρίς να έχει επηρεαστεί από ρατσιστικές επιθέσεις, κοροϊδίες και προδοσίες. Μια Δανάη, η οποία βρίσκει τη δύναμη έχοντας πάντα μέσα στην καρδιά της τον πρώτο της έρωτα να γυρίσει σελίδα και να συνεχίσει τη ζωή της και τέλος ένας Νεόφυτος, ο πάντα παρών, που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηρίστικά του καλού φίλου.

Γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, στρωτά και δομημένα. Διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, μια και τα γεγονότα και οι ανατροπές διαδέχονται το ένα το άλλο με γρήγορο τρόπο. Ωστόσο σε αρκετά σημεία παρατηρούνται κάποιες επαναλήψεις ή κάποιες σκηνές που δεν εξυπηρετούν απόλυτα τον ρου της ιστορίας, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν καθόλου την ανάγνωση.

Μια πολύ όμορφη παρέα για το αποκαλόκαιρό σας. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;