ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, στα πέτρινα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών: ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ.
Στο πλευρό της Σεβαστής, η μάνα και η αδελφή της, η εύθραυστη Μακρίνα και η σημαδεμένη από τη μοίρα Ελισσώ, θα πληρώσουν βαρύ φόρο αίματος και θα κληθούν να ξεπεράσουν τραγικά αδιέξοδα λαμβάνοντας αποφάσεις ζωής και θανάτου.
Κυρίαρχος όμως ο υπερβατικός έρωτας που ανοίγει πόρτες στις πετρόχτιστες αυλές της Ανατολίας, στα αγριεμένα παράλια του Ατλαντικού και στα ήρεμα νερά του Αιγαίου, που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματά του στον χρόνο.
Ογδόντα χρόνια μετά ελκύει την Έλσα, που κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής, και τον Άλεξ, που αναζητά τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Δυο ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς κόσμους που θα ’λεγε κανείς πως ούτε μια κοινή ματιά δεν θα μπορούσαν να ρίξουν στο λαξευμένο στον βράχο μοναστήρι της Παναγιάς που χαμογελάει, στην απόκοσμη Μονή των Παλιών Ασημιών…
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας των Παλιών Ασημιών διαβάστηκε αργά και απολαυστικά. Υπήρξαν στιγμές που δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου αλλά ήθελα τόσο πολύ να το κάνω για να διαβάσω χωρίς βιασύνες τη δυνατή συνέχεια του οικογενειακού χρονικού των Χατζηαβράμογλου.
Πρόκειται για ένα δυνατό ανάγνωσμα, με αρκετές ανατροπές αλλά και συγκλονιστικές περιγραφές που δεν αφήνουν αδιάφορο ούτε και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο αλλά και δοσμένο με ρεαλισμό το βιβλίο αυτό κινείται σε δυο διαφορετικές εποχές, με διαφορετικά ήθη, διαφορετικά έθιμα και καθημερινότητα.
Με μαεστρία η Μαίρη Κόντζογλου κατάφερε να μεταδόσει στον αναγνώστη την καθημερινότητα, τη ρουτίνα αλλά και το κοινωνικό γίγνεσθαι του 20ου αιώνα, γεγονός που κατατάσσει το ανάγνωσμα στα πλέον καλύτερα του είδους. Με αρκετά ιστορικά γεγονότα τα οποία είναι δεμένα εντέχνως με τον ρου της ιστορίας του μύθου.
Κάθε χρόνο και ωριμότερη η συγγραφέας σε αυτό της το πόνημα χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό μια γραφή πολυδιάστατη. Συναισθηματική και σκληρή ταυτόχρονα, ρεαλιστική και λυρική, χιουμοριστική και περιγραφική. Με τις αισθήσεις τις τεντωμένες στο ερευνητικό κομμάτι της συγγραφής σίγουρα, κατάφερε να καταγράψει με σαφήνεια, σεβασμό και ρεαλισμό κάθε γεγονός που στιγμάτισε τον ελληνισμό της Ανατολής χωρίς να μένει θεατής αλλά σαν να τα ζει και η ίδια.
Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο με μια πλοκή σχεδόν κινηματογραφική που καθηλώνει τον αναγνώστη και τα τοπία που περιγράφονται με τέτοια δεινότητα δίνουν την εντύπωση πως πραγματικά διαβάζοντας το παρακολουθείς μια καλογυρισμένη ταινία. Αξίζει πραγματικά να διαβαστεί. Ένα ακόμα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια στη συγγραφέα, αναμένοντας το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας.
Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;