To νέο μυθιστόρημα της πολύ επιτυχημένης συγγραφέα Πασχαλίας Τραυλού Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ έχει ως αφόρμηση τον γνωστό μύθο, τον οποίο μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή και τον προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, στη δίκη της παιδοκτόνου. Μια δίκη που δεν στηρίζεται στη συμβατική δικαιοσύνη της λογικής και των νόμων, αλλά στη δικαιοσύνη που επιτάσσει μια τραυματισμένη ψυχή.
Η σύγχρονη Μήδεια του βιβλίου, η κατά κόσμον Αιμιλία Στρατάκη, πλαισιώνεται από τέσσερις ακόμα ήρωες. Τον ψυχολόγο Νικήτα, τον ζωγράφο Αλέξανδρο, τη συγγραφέα Έλλη Ευριπίδου και τον μποέμ δικηγόρο Μίνωα, καθένας εκ των οποίων ζει τη ζωή του υπό τη σκιά μιας Μήδειας συζύγου ή μητέρας ενόσω παλεύουν να διεισδύσουν στην ψυχή της κατηγορουμένης και να αποσπάσουν το μυστικό της.
Η κάθαρση έρχεται για όλους μέσα από ανατρεπτικές αλήθειες, θαμμένα μυστικά και σκοτεινούς έρωτες, από εκείνους που άλλοτε καθαγιάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και άλλοτε αποδεικνύουν τα ανεξέλεγκτα όριά της.
Η Αιμιλία, ο Αχιλλέας και η Έλλη, ο Μίνωας, η Ροδή και η Τάνια, ο Αλέξανδρος, η Σεβαστή και ο Ανέστης, εναλλάσσουν συνεχώς τους ρόλους του θύτη και του θύματος, ώσπου να οδηγηθούν στο συναρπαστικό φινάλε μιας ιστορίας που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ
Η Πασχαλία Τραυλού πατώντας στα χνάρια της αρχαίας τραγωδίας και με αφορμή το μύθο της Ευριπίδειας Μήδειας, πλάθει μια ιστορία συναρπαστική που καθηλώνει και προβληματίζει.
Η γραφή της Πασχαλίας Τραυλού, έντονα λογοτεχνική, λυρική και εικονοπλαστική δεν μπορεί παρά να σαγηνεύσει τον αναγνώστη. Η ανάγνωση του βιβλίου είναι μια βουτιά στην ελληνική γλώσσα που με σεβασμό και αγάπη η συγγραφέας υπηρετεί χρόνια τώρα. Ξεπερνώντας τη λογοτεχνική γραφή, στεκόμαστε λίγο στην τριτοπρόσωπη αφήγηση.
Η συγγραφέας, παντογνώστρια αφηγήτρια, σκιαγραφεί γεγονότα και συναισθήματα με σαφήνεια και ρεαλισμό χρησιμοποιώντας τη λυρικότητα που τη διακατέχει. Η Πασχαλία Τραυλού καταδύεται στην ανθρώπινη ψυχή και αναδεικνύει τα πολλαπλά επίπεδά της. Με αριστοτεχνικό τρόπο η συγγραφέας πλάθει μια ιστορία, που σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης παρουσιάζεται η κοινωνική πραγματικότητα ατόφια.
Οι ήρωες της, άριστα ψυχογραφημένοι, βυθίζονται στις μύχιες σκέψεις τους και αναβιώνουν τις δικές τους εμπειρίες. Με αφορμή την ζοφερή πράξη της κεντρικής ηρωίδας, οι υπόλοιποι ήρωες της μυθιστορίας ψάχνοντας να βρουν τη λύση της αινιγματικής στάσης της σύγχρονης Μήδειας, έρχονται αντιμέτωποι με τις σκοτεινές πτυχές του εαυτού τους και άλλοτε ως θύτες ή ωςθύματα τοποθετούν το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία.
Θίγοντας πολλά κοινωνικά ζητήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, η Πασχαλία Τραυλού, παρέδωσε στο κοινό ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που περικλείει μέσα του όλη την ανθρώπινη ψυχή και τα όρια της. Η ματιά της συγγραφέως προβληματίζει τον αναγνώστη και ακόμη κι αν το βιβλίο τελειώνει, η ανάγνωση συνεχίζεται και σε δεύτερο επίπεδο αναδύονται κρυμμένα νοήματα.
Όπως γράφτηκε, θα μπορούσε να είναι μια ιστορία ζοφερή, που θα προκαλούσε απέχθεια στο αναγνωστικό κοινό, η λογοτεχνική ματιά, όμως, της Πασχαλίας Τραυλού απογείωσε το μυθιστόρημα. Μια συγκλονιστική ιστορία προδοσίας που θα φέρει αντιμέτωπο τον αναγνώστη με τις δικές του σκοτεινές πτυχές.
Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός
Εντοπισα την κριτικη αυτη με ενα χρονο καθυστερηση!! Ευχαριστω λοιπον καθυστερημενα γιαυτη τη διεισδυτικη προσεγγιση του βιβλιου μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή