Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

L.A.V. ΘΕΡΑΠΙ [Θάλειας Κουνούνη, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αχ! Ζήτησαν από εμένα, τον αφηγητή του L.A.V Θέραπι, να πω δυο λογάκια για το στόρι, για να μπουν στο οπισθόφυλλο. Εγώ, λέει, που έζησα τους ήρωες από πρώτο χέρι! Ναι, καλά! Και με δυο λογάκια! Ήμαρτον, δηλαδή!
Μα είναι δυνατό; Πώς να συνοψίσεις μια δολοφονία (ή και δυο), σουρεαλιστικές έρευνες από εφτά αλλοπρόσαλλους «Πουαρό», έναν φίκο που αποκαλύπτει πικρές αλήθειες, προσωπικότητες πάσης φύσεως (ένας παπάς, ένας πρωθυπουργός, μια βαρεμένη διανοούμενη, τι να σας λέω…), μια εκκεντρική παραγωγή σε στούντιο της Καλιφόρνιας και, κυρίως, ένα σημαντικό μυστικό που κρύβεται σε κάποιο σπίτι στον Παλαμά; Πώς να συνοψίσω τις ατάκες των εφτά (ή των δεκαεφτά), που κάνουν τα ματάκια να δακρύζουν ΚΑΙ από τη συγκίνηση, ΚΑΙ από τα γέλια, παρακαλώ πολύ; Και, ενίοτε, ταυτόχρονα! «Δε γίνεται», τους είπα.
'Ασε και το άλλο: Ο έρωτας που παίζει στις σελίδες του βιβλίου, αυτός κι αν δεν περιγράφεται. Στο ένα κεφάλαιο τάχα λυτρωτικός. Στο άλλο τάχα κεραυνοβόλος. Ανεκπλήρωτος εκεί, φλογερός εδώ, ψεύτικος λίγο πιο κάτω... Μιλάμε, τον δικό μου τον έρωτα ζάλισαν οι ήρωες μέχρι να καταλήξουν ποιος είναι ο ένας, ο αληθινός.
Γι’ αυτό, φίλοι μου, εν ολίγοις, θα σας πω το εξής: Το στόρι, απερίγραπτο. Οι ήρωες, άσ’ τα να πάνε. Τα πλάνα, οκ, συμπαθητικά, Αθήνα, Μπαρμπέιντος, Λος 'Αντζελες και τα ρέστα.
Όμως...
Υπάρχει ένας αφηγητής, η αφεντιά μου δηλαδή, που με την ξεχωριστή ευφυΐα του ?ταπεινά πάντα?, τα βάζει όλα σε μια σειρά και θα σας κάνει να περάσετε σούπερ! Το αναγνωστικό σας ταξίδι θα είναι, πέρα για πέρα, απολαυστικό!
Enjoy!


Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Πόσο πολύ μου είχαν λείψει όλοι οι ήρωες από το GREEK ΘΕΡΑΠΙ; Πόσες φορές ανέτρεξα στις σελίδες του να μου φτιάξουν τη διάθεση. Και είναι εδώ σε ένα ξεκαρδιστικό, ανεπανάληπτο, ευφάνταστο και ευρηματικό L.A.V. ΘΕΡΑΠΙ. Είναι εδώ για να μας ξετρελάνουν με τις συναντήσεις τους, με τις ατάκες τους και τα "θεματάκια" τους.

Η συνέχεια του GREEK ΘΕΡΑΠΙ δε μπορούσε να μην είναι περισσότερο απολαυστική. Στο sequel οι ήρωες μας έχουν απομακρυνθεί λίγο αλλά τα νέα δεδομένα έρχονται να θυμίσουν στον αναγνώστη τις ξεκαρδιστικές στιγμές του πρώτου βιβλίου. Η Θάλεια Κουνούνη δεν πέφτει στην παγίδα να επαναληφθεί μια και πόσες σελίδες να γράψει κανείς με τους ίδιους κωμικούς ήρωες; Αντιθέτως κάνει τη διαφορά και τους τοποθετεί σε νέες περιπέτειες, με φρέσκες ατάκες που σε γονατίζουν από τα γέλια.

Η αξιολάτρευτη και τόσο δοτική κυρία Βαρόνου με τα πολλά ονόματα, τη γλυκύτατη άνοια της και το αι σκατόουν και την εφαρμογή γνωριμιών που λανσάρει ανοίγεται περισσότερο και μαθαίνουμε περισσότερα για αυτήν. Ωστόσο όχι από την ίδια αλλά από τον αγαπημένο της Φίκο που στολίζει το μπαλκόνι της και τον φροντίζει. Η εγκυμονούσα Αννίτα με δυο "ν" οξυδερκής, αυθόρμητη και αξιολάτρευτα οξύθυμη. Ο Φαίδωνας που άλλα καταλαβαίνει. Η Ιουλία που σταμάτησε να ψάχνει τον έρωτα των βιβλίων που έχει διαβάσει και μη θέλοντας να επιδοθεί σε σαδομαζό καταστάσεις, αποφασίζει να αναπτύξει το νου της και να διευρύνει τις γνώσεις της. Η Αφροδίτη, ο Αντρέας, η Λοίζ με τις εξαιρετικές της συμβουλες, μότο ζωής, η Έρρικα-Έρια, όλοι μα όλοι ένα ψηφιδωτό διαφορετικών χαρακτήρων που σε αυτό το βιβλίο αναλύουν τον έρωτα.

Πόσες αναφορές σε αυτόν τον έρωτα από βιβλία, αποσπάσματα και μεγαθήρια της λογοτεχνίας; Πόσες αναλύσεις γύρω από τον φτερωτό θεό που ραγίζει καρδιές με τα βέλη του; Πόσες ελπίδες; Πόσα "αγάπη μου"; 

Με σημείο αναφοράς μια "δολοφονία;" η συγγραφέας λατρεύει να βασανίζει τους ήρωες της. Με ανεπανάληπτες σουρεάλ σκηνές απείρου κάλλους, με στακάτους διαλόγους και πάμπολλα κοινωνικά μηνύματα κρυμμένα πίσω από καυστικό χιούμορ και πιπεράτη διάθεση. Ένα μυθιστόρημα φρέσκο, αναζωογονητικό, που θα σας προσφέρει απίστευτες στιγμές γάργαρου γέλιου. Ένα χάρτινο αντικαταθλιπτικό μέσα στο ζόφο της καθημερινότητας. Έπιασα τον εαυτό μου να ξεκαρδίζομαι στα γέλια μέσα στο γεμάτο λεωοφορείο διαβάζοντας τη συνεννόηση της Βαρόνου και της Αννίτας δεμένης και φιμωμένης, που προκάλεσα έντονο γέλιο και στους γύρω μου. Αλλά τίποτα δεν είναι αρκετό για να περιγραφεί, αν δεν διαβαστεί. Τότε μόνο θα καταλάβει κανείς... Και κάπου μέσα στους ήρωες, πιστέψτε με θα δείτε κάπου τον εαυτό σας... Απολαύστε το!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;